Over het algemeen word er in Nederland ingekuild met een drogestofpercentage rond de 40% en soms ook nog er boven.
Deze kuilen zijn vaak het broeigevoeligst mede doordat het ADL ook nog aan de hoge kant is. Dit type graskuil wil slecht “vast” rijden en het vergt wel enige kennis van de shovelmachinist om met beleid uw graskuil “goed” vast te rijden.
Denemarken
Wat gebeurt er nu over het algemeen in Denemarken? Daar zie je tegenwoordig bijna niet meer dat de veehouders met een schudder het land op gaan. Het gras wordt na het maaien op wiersen gedraaid en gaat zo de silo in.
De melkveehouders kuilen daar over het algemeen in met een drogestofpercentage van 30%, waarbij de graskuil goed “compact” ingereden kan worden.
Men heeft daar ook minder last van broei in de graskuil. Daardoor voert men dan ook gemakkelijker naar de koe en de opname van de koe is veel beter.
Goede waardes
Het is beter om een iets lager VEM gehalte in de kuil te hebben met een PH waarde tegen de 4, het melkzuur tussen de 60-80 en de suikers tussen de 60-100; dat melkt veel gemakkelijker.
Door de broei verliest men al snel de suikers en het eiwit wordt aangetast met alle vervelende gevolgen van dien, zodat men beslist niet meer de waarde voert die de kuilanalyse aangeeft.
Topboeren in Denemarken
In Denemarken melkt men aanzienlijk meer liters dan in Nederland. De gemiddelde veehouder zit al gauw rond de 10.000 liter en een groot percentage boven de 12.000 liter met nog steeds een goed vet- en eiwit gehalte. De echte toppers daar zitten zelfs al rond de 15.000 liter maar halen qua het vetgehalte de 4 niet meer.
Nader onderzoek
Op dit moment wordt er door ons een onderzoek gedaan over het volgende stelling: hoe kan het dat in zwaardere economische tijden er gemiddeld nog steeds beter gemolken wordt in Denemarken dan in Nederland?
Meer hierover volgt dus houdt u onze website goed in de gaten!