Loading...

Tip bij het inkuilen van de volgende snee

Tip bij het inkuilen

In het kuilseizoen van 2017 zijn er weer vele afdekkleden en diverse afdekmachines in gebruik gesteld.
Door de uitbreiding van grootschalige melkveehouderijen alsmede door het nastreven van perfect ruwvoer (lasagne inkuilen) voor melk met een constante en optimale kwaliteit, wordt het afdeksysteem steeds populairder.

Let Op!
Bij het laagsgewijs (lasagne) inkuilen is het erg belangrijk dat het ruwvoer zo snel mogelijk afgedekt wordt (liefst met een zwaar afdekkleed), zodat de conservering gelijk op gang kan komen en er vooral geen hoge temperaturen ontstaan in het frisse ruwvoer.

Als het niet goed en snel afgedekt wordt loopt men een groot risico dat het ruwvoer gaat smetten of slecht conserveert.

Zodra men er dan de 2e laag op inkuilt gaat de tussenlaag van het oude en nieuwe gras vaak verzuren en daardoor ontstaat er in de winter tijdens de voerperiode opnieuw een negatieve reactie omdat het dan weer opnieuw met zuurstof in aanraking komt. Deze situatie komt regelmatig voor wanneer de bovenste laag van de 1e snee te droog en/of te grof (houterig) is.

Er zijn ook melkveehouders die bij het inkuilen van de 2e snee allereerst nogmaals de 1e snee gaan aanrijden. Onze ervaring is dat dit ook een negatieve invloed heeft op het ruwvoer omdat er beweging in komt en er daardoor veel zuurstof kan intrekken dat zorgt voor een fermentatieproces in die bewuste tussenlaag (oud en nieuw gras).

TIP
Kuil zo snel mogelijk (na het openen van het afdekkleed) de nieuwe laag gras in van ± 20/30 cm en ga vervolgens deze zo goed en compact mogelijk aanrijden. Deze manier voorkomt het binnendringen van zuurstof en geeft daarmee de beste resultaten!

Hendrik Kornet
06 – 51 41 42 99

Geef een reactie