Ondanks dat vele melkveehouders ieder jaar dezelfde inkuil strategie volgen, komt het product (ruwvoer) toch ieder winterseizoen vaak weer anders uit de sleufsilo.
Het ene seizoen is nu eenmaal niet identiek aan het andere seizoen en daarom geven wij u hierbij een aantal tips om uw inkuilproces continue te kunnen verbeteren!
- Probeer in het voorjaar niet te vroeg te maaien. Het gras heeft namelijk een aantal dagen
voorjaarszon nodig om een goed suikergehalte te ontwikkelen en dat resulteert in een beter melkzuurgehalte en opname van de koe. - Zorg ervoor dat je in een zeer droge en warme periode niet in één keer te veel hectares maait want als het inkuilproces na het maaien te lang duurt resulteert dit vaak in een te hoog drogestof percentage (> 45%/50%). Vervolgens laat het gras zich moeizamer aanrijden en dringt er dus makkelijker zuurstof naar binnen tijdens het uitkuilen in het winterseizoen. Indringing van zuurstof resulteert nagenoeg altijd in een temperatuursverhoging in de graskuil met alle nadelige gevolgen van dien! Tijdens het inkuilen is het beter dat het gras een keer te nat is dan te droog!
- Waak ervoor dat de messen van de opraapwagen scherp genoeg zijn zodat het gras daadwerkelijk gesneden (± 3 cm) wordt en niet “gekneusd”.
- Besteed altijd voldoende tijd, zorg en aandacht aan het inrijden van de graskuil zodat deze goed “hard” wordt. Een veel voorkomend probleem is dat de melkveehouder vaak 1 groot blok land heeft i.p.v. meerdere kleine blokken. Ook wordt de omvang van zijn land steeds groter. Doordat de aanvoer van het gras dan continue in royale hoeveelheden doorgaat kan de shovel dit niet altijd goed genoeg aanrijden.
- Bij het “afkuilen” in de silo van de “laatste snee” is het verstandig om de kuilbult even 1 à 2 uren te laten rusten. Ga vervolgens nogmaals de kuilbult aanrijden met een trekker v.v. enkele luchtbanden zodat de bovenlaag ook goed compact wordt en daardoor veel minder gevoelig voor broei zal worden.
- Over het algemeen bevalt het de melkveehouders goed om krimpfolie toe te passen. Dat zorgt voor een nog betere luchtdichte afsluiting.