Loading...

Boterzuur in de melk

BOTERZUUR/MELKVERLIES
In de maand december hadden veel melkveehouders last van boterzuur in de melk! Veelal kan de oorzaak van dit probleem gezocht worden in het ruwvoer (graskuil of mais).

REGENWATER
Let er vooral op dat er geen overtollig regenwater in het ruwvoer terecht komt en voel/meet wekelijks de temperatuur van het ruwvoer. Een mix van nat ruwvoer met een hoge temperatuur brengt de kwaliteit van de melk ernstig in gevaar!!!

In de winter staan er bij diverse melkveehouders graskuilen in de “broei”. Zodra u begint te voeren uit de sleufsilo is de graskuil meestal rond de 20 graden. Wanneer u ca. 2 tot 3 weken aan het uitkuilen bent ontstaat er vaak broei in het midden van de graskuil. De temperatuur kan dan hoog oplopen tot ca. 40-50 graden en de broei kan zich  tot een enorme diepte van ca. 4 meter in uw graskuil bevinden.

Door een te lage voersnelheid haalt u de “broei” niet meer in en dat leidt vaak tot een productieverlies van 2/3 liter melk per koe per dag. Tevens ontstaan er problemen aan de “poten” van de koe.

TIP
Bouw de sleufsilo nooit te breed en zorg ervoor dat u een voersnelheid aanhoudt van minimaal 1,5 tot 2 meter per week. Dit voorkomt “BROEI SCHADE” dat op dit moment veel voorkomt  in Nederland.

Wegens boterzuur zijn er in Nederland momenteel al diverse veehouders die hun melk niet meer mogen leveren aan de melkfabriek.

Wilt u meer weten over dit soort problemen en zoekt u naar een passende oplossing, belt u dan met Hendrik Kornet 06-51 41 42 99, of stuur een e-mail naar: info@melkproductiekoe.nl

Geef een reactie