Loading...

Broei in graskuil 3 tot 4 liter melkverlies!

Broei in graskuil

Broei in ruwvoer is een meest voorkomend probleem in Nederland, dat melkverlies veroorzaakt.

Let wel de schimmel die erbij ontstaat is niet altijd (broeischimmel) , maar kan ook schimmel zijn die direct vanaf het gras of maisland kan komen, bijvoorbeeld Fusarium.

Belangrijkste tip is: bouw nooit uw sleufsilo te breed in verhouding tot uw melkkoeien.

 

Lees hier belangrijke TIPS!!

Bij 0 tot 150 koeien

Bij ± 80 tot 150 koeien laten de veehouders de koeien in de zomer vaak buiten grazen. Het probleem hierbij is dat de graskuil voersnelheid veel te langzaam gaat, zodat er een grote temperatuursstijging optreedt in uw product. Dat veroorzaakt broei wat leidt tot melk afgifteverlies en meer gezondheidsproblemen van de koe. Aan te bevelen is, dat de sleufsilo waarvan men voert in de zomer niet te breed is, zodat de voersnelheid hoog blijft. Probeer er voor te zorgen dat het drogestof percentage (DS) niet te hoog is, en dat het gras kort gesneden is ± 3 cm. Compacte opslag voorkomt broei-inslag vanaf de voorkant tijdens het voeren.

 

Bij 150 tot 300 koeien

Bij 150 – 300 koeien zijn de melkkoeien veelal het gehele jaar binnen. Bij deze categorie veehouders zijn de sleufsilo’s vaak te breed in verhouding tot de voersnelheid. Al het kuilgras wordt vaak in 1 grote sleufsilo gedaan. Dit betekent dat tijdens het vullen de 1e en 2e en 3e snee vanaf eind april t/m augustus niet gevoerd kan worden uit deze sleufsilo. Dit brengt verstoring in het voermanagement van de koe, omdat men ongeveer 3 maanden geen constant ruwvoer kan voeren. Erg belangrijk is de voersnelheid in de sleufsilo!! Door te traag voeren, word de broei gevoeligheid enorm hoog. Vooral als de structuur van het gras te grof is (houterig), en het drogestof percentage (DS) hoog en met zware suikers erbij word het product erg broei gevoelig. Probeer minimaal 1.5 meter voersnelheid per week aan te houden. Aan te bevelen is twee meter per week te voeren om het product gezond te houden! Hiermee wint u niet alleen meer liters melk maar ook de gezondheid van de koe is veel stabieler (poten van de koe, vruchtbaarheid, etc.).

 

Bij 300 tot 800 koeien

Bij deze categorie veehouders zijn de koeien het gehele jaar binnen. Het is erg belangrijk dat het voer management het hele jaar door “gelijkmatig” blijft. Door zo weinig mogelijk schommeling in het voer management houdt men elke koe “strak” aan de melk op elk lactatie moment. Bij deze grote hoeveelheden ruwvoer is het erg belangrijk dat het gras niet te droog in uw sleufsilo komt, wat over het algemeen het grootste probleem is. Het beste is dat men in 2 sleufsilo’s tegelijk inkuilt, wat zeer ten goede komt van uw ruwvoer product. Bij de grote hectares gras die gemaaid worden is het belangrijk dat het goed aangereden (verdicht) word. De snelheid van de hakseler vanaf het land is erg hoog. Door in 2 sleufsilo’s tegelijk in te kuilen heeft men dat aanrijden ook het verdichten veel beter onder controle. Belangrijk is dat men met het uitkuilen een veel hogere voersnelheid kan bereiken, wat broei kan voorkomen. Men kan het perceel gras beter in 2 of 3 gedeeltes maaien i.p.v. alles in één keer. Het meest voorkomende probleem is dat de gemiddelde drogestof percentage veel te hoog wordt waardoor het gras niet meer goed wil inrijden / verdichten en het volume van het product snel groot word. Hierdoor wordt de broei gevoeligheid erg groot als men start met voeren. Een ander nadeel is dat het lichte te droge gras altijd boven op zit.

 

Heeft u broei en/of schimmel in uw kuil? Neem direct contact met ons op en wij komen zo spoedig mogelijk langs om op te meten hoe ver/hoe diep de broei en het schimmel proces in uw ruwvoer/kuilbult zit!

Vervolgens zoeken wij samen met u naar een passende oplossing!

Hendrik Kornet
06 – 51 41 42 99