Het voer-/winterseizoen is weer van start gegaan. Nu de melkprijs weer redelijk stijgt wordt er deze winter weer wat verdiend onder de melkveehouderijen.
Broei in uw ruwvoer
Wat er vaak geconstateerd wordt, is dat ca. 14 dagen na het openen van de kuilbult er temperatuursverhoging/broei ontstaat in het ruwvoer. Bij temperaturen van boven de 30 graden in het ruwvoer verliest u al gauw 2/3 liter melk per koe per dag. Stijgt de temperatuur nog verder omhoog dan zijn de gevolgen tevens te zien aan de poten en vervolgens aan de vruchtbaarheid van de koe.
Vele melkveehouders frezen het ruwvoer. Doordat met het frezen ca. 20 cm product per keer wordt weggehaald voelt de “bult” altijd koud aan. Echter 50 cm dieper kan er warmte of schimmel zitten dat uw ruwvoer zwaar beschadigt. Door het frezen ziet u de schimmels niet meer.
Voorheen zag u in de “kuilblokken” de bekende “rijksdaalder” plekken zitten maar bij het frezen lijkt het er visueel goed uit zien.
Mocht u denken dat er zich problemen voordoen met de koeien in de stal, sla dan als eerste alarm bij uw ruwvoer en neem de temperatuur op van uw ruwvoer. Indien deze te warm blijkt te zijn bekijk dan wat de oorzaak kan zijn en zoek een oplossing. Hierbij is het erg belangrijk om de kuilanalyses en het inkuilmanagement door te lopen.
Voorkom broei in de kuil
Heeft u last van broei in de kuil? U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Hendrik Kornet komt dan bij u langs om samen met u de kuil te bekijken, ruiken en voelen. Tevens meet hij de temperatuur en het vochtgehalte van de kuil. Daarnaast zal hij met u uw kuilanalyses en inkuilmanagement bespreken om samen tot een passende oplossing te komen!
Heeft u broei en/of schimmel in uw kuil? Neem direct contact met ons op en wij komen zo spoedig mogelijk langs om op te meten hoe ver/hoe diep de broei en het schimmel proces in uw ruwvoer/kuilbult zit!
Vervolgens zoeken wij samen met u naar een passende oplossing!
Hendrik Kornet
06 – 51 41 42 99