Loading...

Schimmels in ruwvoer

“wel of geen afdeksysteem”

“wel of niet silowanden reinigen” (gifstof)

Schimmels aan/of bij de silowandzijde is altijd een gevoelig probleem.

De silowandzijde is een zuurstof gevoelige plaats en warmte ontwikkeling (broei) is daar een algeheel probleem. Sleufsilo’s met een grondwal er omheen zijn het minst gevoelig. Bij de silowandzijde geeft grond continu koelte af en de sleufsilowand is absoluut zuurstof dicht. Groot voordeel is ook dat men gemakkelijk het kantplastic kan plaatsen/hangen, dat is bij sleufsilo’s van boven de 2 meter bijna onmogelijk zonder grondwal.

Bij het afdekken van uw ruwvoer wordt bij het afdekken bij het traditioneel inkuilen bijna altijd kantfolie gebruikt om broeischimmel te voorkomen, wat in de praktijk vaak ook goed werkt. Maar men krijgt het plastic meestal niet goed zuurstof dicht afgesloten tegen de silowand aan met de losse grind slurven en dat het plastic ook moeilijk over de silowand vast te leggen is om het vele regenwater over de silowand te laten afvoeren, zodat het niet tussen de silowand en kantplastic naar de vloer kan stromen. Dat veroorzaakt dat de graskuil nat en zuur word aan de onderzijde!!

Eventueel met een goed werkend afdeksysteem kan men de extra brede zware zijflap over de sleufsilowand heen leggen, zodat het regenwater goed afgevoerd wordt. Wat erg belangrijk is dat de zware waterslurf Ø 350  ± 105 kg. zwaar per strekkende meter, voor een gelijkmatige afdichting zorgt tegen de sleufsilowand aan.

Door de na zakking van de 105 kg. zware waterslurf, die ± 15 tot 20 cm. naar beneden zakt in het ruwvoer, zorgt ervoor dat het afdekkleed ook van zichzelf strak over uw ruwvoer heen spant.

Let wel: uit ervaring blijkt dat men wel met kantplastic/folie moet blijven werken i.v.m. luchtdichtheid aan de zijkanten, bij verschillende type sleufsilo’s, ook met afdeksystemen!! Men kan zonder kantfolie werken met het afdeksysteem, maar dan moet de sleufsilowand wel perfect ‘vlak’ zijn aan de zijkant. Het blijft een risico!

Vele sleufsilo die zijn uitgevoerd  met L of T elementen, zit al heel snel hoogte/dikte verschil bij de aanzettingen van de silo elementen, waardoor er lucht/zuurstof kieren ontstaan en mede dat de elementen niet “vlak” zijn afgekit.

Het zijn lang niet altijd “broeischimmels” die langs de zijkanten ontstaan, maar ook kunnen zich daar al snel “gifstof” schimmels ontwikkelen zoals Candida en Aspergillus schimmels, wat zeer ernstige gevolgen kan hebben onder uw melkvee en wat zich gemakkelijk kan gaan uitbreiden over uw gehele bedrijf.

Er zijn preparaten beschikbaar om sleufsilowanden te behandelen/reinigen, voordat u in het voorjaar weer uw sleufsilo’s gaat kuilen.

TIP:

Blijf preventief werken met  uw ruwvoer oplagen, hoe groter uw bedrijf wordt, hoe gevoeliger alles wordt.

Vooral bedorven/beschimmeld ruwvoer kan uw bedrijf zeer negatief (blijvend) beïnvloeden. Bij twijfel of bij meer informatie kunt u altijd bellen: Hendrik Kornet 06-514 14 299