Loading...

5 Tips voor een beter inkuilproces

inkuilproces

Het inkuilproces wordt steeds belangrijker bij de melkveehouders. Hoe meer energie er ingekuild
wordt, des te beter men er van melkt. Daartegenover staat dat het ruwvoer steeds gevoeliger wordt,
met name de broeigevoeligheid “temparatuur verhoging”.

Het ruwvoer mag 5 tot 10 graden hoger zijn dan de buitentemperatuur. Daarboven treden er verliezen op en kunnen er schimmels ontstaan, wat nare gevolgen kan hebben bij de koeien.

5 tips om broei, ruwvoerverliezen en schimmels te voorkomen!

  1. Kuil het gras niet te lang in. Ca. 5/6 cm lang door bv. een hakselaar of opraapwagen met  voldoende scherpe messen erin te gebruiken.
  2. Zorg ervoor dat de shovel voldoende tijd heeft om de graskuil goed in te rijden, liefst in een silo zonder achterwand. De aanvoer van gras vanaf het land ligt vaak te hoog, de shovelmachinist dient het tempo te bepalen!
  3. Maai niet teveel gras in 1 x bij warm en droog weer omdat dan bij het langstliggende gras het drogestof percentage al snel boven de 40/45 procent zal stijgen!
  4. Begin vooral niet te laat met inkuilen. Het gras kan beter in het begin iets te nat zijn dan op het einde van de dag te droog. Men krijgt de graskuil dan namelijk veel minder goed vast en dat kan in de winter tijdens het voeren veel problemen geven.
  5. Dek de graskuil zo snel mogelijk af en het liefst eerst met “krimpfolie”. Dat zorgt voor een betere luchtafdichting, het trekt als een vacuüm strak over uw ruwvoer heen en dat is 1 van de meest effectieve manieren om uw ruwvoer goed te conserveren. Zorg er vooral voor dat de zijkanten zo goed mogelijk aan 1 stuk door afgesloten wordt met behulp van zand, zandslurven of waterslurven.

 

inkuilproces

inkuilproces

 

 

 

 

 

Geef een reactie