Loading...

5 Tips om suikerverlies in uw ruwvoer te voorkomen!

Op een kuilanalyse wordt altijd weergegeven hoe hoog het suikergehalte in het ruwvoer is. De suikers bepalen een groot deel van de opname van de koe. Er zijn melkveehouders die een suikergehalte van boven de 100 weten te scoren! Daarentegen is het wel van belang dat de andere factoren ook goed moeten zijn om broei in uw ruwvoer te voorkomen.

Hierbij 5 tips om op te letten!

  1. Het drogestofpercentage mag niet te hoog worden, zeker niet hoger dan 45 procent! De rijkuil moet zo goed mogelijk aangereden worden. Probeer in de zomer de hete buitentemperatuur niet mee in te kuilen en zorg voor een snelle en goede afdichting.
  2. Het afdekkleed moet zo strak mogelijk om uw ruwvoer heen gespannen zijn en het mag vervolgens niet meer in beweging komen. Een laagje zand erover heen leggen is de beste methode maar ook het meeste werk! Het afdekkleed vol leggen met autobanden is ook een goede optie.
  3. De vogel- en vraatschade is bij vele melkveehouders een grote plaag. Om dit te voorkomen is een goed beschermkleed nodig. Als het afdekkleed “lek” is dan is niet het water de grootste plaag maar juist de indringing van zuurstof dat broei veroorzaakt, gevolg daarvan is suikerverlies.
  4. Maai in de middag het gras eraf, het bevat dan de meeste suikers.
  5. Maai in het voorjaar niet te vroeg, het gras heeft een aantal dagen zon nodig om suikers te kunnen kweken.

IMG_7396IMG_9620