Loading...

Kuilbroei tijdens zachte winter

Tijdens deze zachte winterdagen zit er ontzettend veel broei in de graskuilen. Boven de 30 graden ontstaat er onherroepelijk schimmel in de graskuil en daardoor gaat uw melkproductie met maar liefst 3 à 4 liter per koe per dag achteruit. Daarnaast gaat vaak de gezondheid van de koe ook achteruit dat doorgaans zich begint te uiten met klachten aan de poten.

Broei ontstaat meestal aan de voorzijde (opening) van de graskuil door de indringing van zuurstof. Bij de meeste graskuilen meten wij op 5 à 6 meter in de bult de normale dagtemperatuur met ± 5 graden er bovenop geteld. Daar is de graskuil nog onbeschadigd maar in de praktijk kom je er niet aan toe? (voersnelheid te laag).

Indien de PH-waarde van een suikerrijke graskuil hoog is tezamen met een hoog drogestofpercentage alsmede een hoog ADL dan is het enorm van belang dat de kuilbult wel goed compact is aangereden. Vaak wordt er tijdens het inkuilproces te haastig ingereden en dus niet “goed” aangereden/vastgereden alsmede wordt het gras niet kort genoeg gesneden.

In veel gevallen zijn bij de melkveehouders de sleufsilo’s te breed en te laag. In een sleufsilo van ± 10 meter breed en 3 meter hoog zit het ruwvoer veel vaster en heeft u bovenop nagenoeg géén bederf omdat de graskuil automatisch al compacter is door het eigen gewicht van het gras. Mede doordat de sleufsilo niet te breed is maar wel breed genoeg voor de silagewagen om naast de shovel snel te kunnen lossen. Hier door heeft de shovelmachinist het aanrijden/vastrijden veel beter onder controle. Tevens is bij deze afmeting uw voersnelheid hoger zodat u veel minder gevoelig bent voor broei in uw graskuil.

Phone-Logo
Kuilbroei Hulplijn: 06 – 51 41 42 99

 

Nog een ander punt van aandacht bij het creëren van een goede graskuil is het “lasagne” inkuilen (1e, 2e en 3e snee over elkaar heen kuilen). Zodra de shovel machinist klaar is met het inrijden dient u gelijk de kuilbult af te dekken met gewicht op het plastic zodat de kuil snel en optimaal conserveert.

 

Heeft u broei en/of schimmel in uw kuil? Neem direct contact met ons op en wij komen zo spoedig mogelijk langs om op te meten hoe ver/hoe diep de broei en het schimmel proces in uw ruwvoer/kuilbult zit! Vervolgens zoeken wij samen met u naar een passende oplossing!

Heeft u broei en/of schimmel in uw kuil? Neem direct contact met ons op en wij komen zo spoedig mogelijk langs om op te meten hoe ver/hoe diep de broei en het schimmel proces in uw ruwvoer/kuilbult zit!

Vervolgens zoeken wij samen met u naar een passende oplossing!

Hendrik Kornet
06 – 51 41 42 99

 

Geef een reactie