Loading...

Broei in de kuil tijdens “Warme Herfst”

Broei in de kuil

Vele veehouders laten de laatste jaren bij het uitkuilen hun kuilen frezen. Dat is op zich een perfecte manier maar er is echter 1 groot nadeel hieraan: de veehouder kan hierbij slecht beoordelen of er schimmel of warmte in de kuil zit. Na het frezen koelt de buitenlaag (1e 5 cm) snel af maar 20 cm verder in de ruwvoerbult is de temperatuur soms wel 30/40 graden.

Door het frezen kijk je vlak tegen de voorkant van het snijvlak aan, daardoor ziet de veehouder niet dat er schimmel in het ruwvoer zit maar in veel gevallen zit er rond deze tijd van het jaar in de “”warme herfst” een grote temperatuursverhoging in de graskuil.

Verlaging melkproductie
Een temperatuursverhoging in de graskuil van boven de 30/35 graden wordt meestal als eerste duidelijk doordat de melkproductie zakt met 2 à 3 liter per koe per dag.

Gezondheidsproblemen koe
Als de temperatuur nog verder stijgt dan gaan de suikers zich verkleven aan het eiwit en dan ontstaan er spoedig gezondheidsproblemen onder de veestapel: o.a. vruchtbaarheidsproblemen, klachten aan de poten en niet te vergeten het “celgetal”!

Kornet Ruwvoer Expertise
Heeft u broei en/of schimmel in uw kuil? Neem direct contact met ons op en wij komen zo spoedig mogelijk langs om op te meten hoe ver/hoe diep de broei en het schimmel proces in uw ruwvoer/kuilbult zit! Vervolgens zoeken wij samen met u naar een passende oplossing!

Telefoon: 06-51414299
E-mail: info@melkproductiekoe.nl

Broei in de kuil Broei in de kuil

 

 

 

 

Geef een reactie